Makanan yang baik adalah sesuatu yang semua orang suka, tetapi apa yang mentakrifkan "baik" adalah pasti TIDAK sejagat. Jika anda hendak pergi berjalan di seluruh dunia yang anda perlu dapat menyesuaikan diri dengan apa yang anda digunakan untuk makan. Jika anda mempunyai perut besi, mungkin anda boleh memberikan barang-barang makanan cuba. Selamat makan!
1. Popular di kalangan pelancong di Kemboja, goreng-tarantula boleh dibeli dari vendor yang menternak crawlies 8 berkaki dalam lubang digali di dalam tanah. Walaupun rekod tidak jelas bagaimana amalan makan labah-labah ini bermula, ia secara umumnya percaya bahawa ia adalah daripada keadaan terdesak semasa pemerintahan Khmer Rouge apabila makanan adalah sukar didapati di tahun 1970-an!
2. (Alligator goreng)-Pernahkah anda cuba goreng Gator? Dianggap sebagai makanan istimewa Cajun di selatan, terutamanya di Louisiana. Anda tertanya-tanya mengapa ia tidak lagi popular? Juga ia diternak dan agak daging mahal untuk membeli. Mungkin ia adalah lebih baik untuk pergi untuk luka yang lebih murah daripada daging anda boleh goreng sehingga, mungkin kepala babi itu?
3. (Ikan ditapai)-Penapaian adalah satu proses yang menguasai manusia beribu-ribu tahun yang lalu. Walaupun penapaian adalah penting untuk proses pembuatan arak, ia juga digunakan sebagai kaedah tradisional memelihara ikan. Tanpa simpanan, katanya, rampasan ikan dengan cepat. Proses penapaian jatuh tahap pH ikan, mewujudkan persekitaran berasid di mana bakteria tidak boleh hidup. Ia juga mengambil daging yang mempunyai bau yang sangat kukuh dan bertukar kepada apa yang terbaik boleh digambarkan sebagai busuk. Amalan ini dilihat di banyak budaya dan kawasan geografi, dari Kanada Artik, Scandinavia, utara Afrika, sehingga ke China.
4. (Bear)-Bear bebola daging, stik dan burger terdapat di pilih Restoran Finland. Beruang memburu untuk daging perlawanan besar bukan sesuatu yang luar biasa, walaupun di Amerika Utara, sehingga abad ke-20; banyak buku masakan abad pertengahan termasuk bahagian keseluruhan resipi daging Bear. Dengan berhati-hati memburu dikawal kini mampu makan peluang untuk merasai hidangan istimewa Finland Bear.
5. (Ular Sup)-Bagi kebanyakan orang, pemikiran ular conjures, sekurang-kurangnya, perasaan tidak selesa. Dengan rujukan kepada ular dalam budaya popular sebagai menyenangkan dan berbahaya (lubang ular dari Indiana Jones datang ke fikiran) ia boleh menjadi mudah untuk melihat mengapa kebanyakan orang akan mahu menjauhkan diri daripada mereka. Sup ular, satu hidangan Kantonis popular, memang telah lama mengelak semua itu dan menggunakan daging daripada tidak satu ular, tetapi dua jenis yang berbeza! Jadi bagi mereka yang takut ular dan kira-kira untuk mencuba sup ini, jangan berfikir tentang bagaimana terdapat kira-kira untuk menjadi dua ular yang berbeza di dalam anda.
6. (Haggis)-Organ-organ dalaman ternakan sering menjadi 'buang' di bahagian penjual daging. Scotland berkata "Nae" untuk itu dan asakan yang seperti domba, jantung, hati, paru-paru dan bersama-sama dengan bawang, rempah, oatmeal, dan seolah-olah apa-apa sahaja yang mereka temui di dalam perut sendiri untuk masak selama kira-kira 3 jam. Komersial dibuat Haggis cenderung untuk menggunakan sarung sosej dan bukannya perut, tetapi bergantung kepada jenis yang digunakan, ia tidak lebih baik. Selongsong semulajadi dibuat dengan lapisan sub-mukosa usus. Hidangan kebangsaan Scotland biasanya dihidangkan dengan "neeps dan tatties" (turnips dan kentang).
7. ( Kangaroo )-Bakal kepada kami dari turun-bawah, daging kanggaru adalah menghairankan tidak biasa. Kebanyakan daging kanggaru dieksport, kebanyakannya ke Eropah di mana ia adalah popular di Perancis dan Jerman. Daging itu boleh dibeli di pasar raya seperti daging lembu atau ayam. Mungkin sebab terbesar bahawa manusia itu adalah berpilih-pilih kanggaru tidak adalah undang-undang untuk dimakan manusia di semua Australia sehingga 1993. Kemudian terdapat "Skippy Bush Kangaroo" siri televisyen.
8. Balut (Duck Embrio)-Balut adalah itik embrio membangun yang direbus dan dimakan hidup-hidup dalam shell. Biasanya terdapat di Asia Tenggara, Balut sering disajikan dengan bir. Telur-telur yang dimasak betul-betul sama dengan telur rebus biasa. Anda memerlukan perut yang kuat untuk satu ini!
9. BoDog (Mongolia Barbeque)-Lain kali anda di Mongolia cuba "BoDog" barbeku Mongolia tradisional. Hidangan yang dimasak dengan meletakkan batu-batu panas sama rata di dalam rongga haiwan dibersihkan (kambing, domba atau permainan). Apabila siap beberapa jam lewat anda mempunyai daging tenderest menjamu. Cuba fikirkan Genghis Khan meraikan kemenangan dengan barbeku BoDog untuk orang-orangnya.
10. (Kaki ayam)-Ayam adalah salah satu sumber yang paling biasa untuk daging manusia di seluruh dunia. Tetapi mari kita khusus. Kaki ayam yang popular di Asia, Caribbean dan Dim Sum hari-hari raya di restoran Cina Amerika Utara. Pada asasnya diperbuat daripada kulit dan tendon, mereka boleh dimasak dan dihidangkan hampir apa-apa cara yang anda boleh berfikir. Selepas minum satu hidangan ini anda masih boleh bertanya di manakah daging?
0 comments:
Post a Comment